Leggeanvisning

100% håndverk

Terrazzo fra Historiske er 100% håndlaget. Et unikt og autentisk produkt laget av de dyktigste fagfolkene i verden. Flisene lages uten oppvarming, og ingrediensene som benyttes er miljøvennlige og bærekraftige. Et tegn på en håndlaget flis er ørsmå avvik i farge og tykkelse mellom flisene. Dette er normalt og gir Historiske fliser sin unike og vakre karakter.

1.

Sørg først for at underlaget er stabilt og rent på et «dødt» underlag.  Du bør beregne 1,5 til 2 ganger vanlig forbruk av fliselim i forhold til vanlige fliser for å kunne justere eventuelle høydeforskjeller mellom flisene (ca 3 kg pr kvm). Vi anbefaler fliselim som hefter godt til betong.

2.

Historiske fliser bør være tempererte, dvs. samme temp som rommet det skal legge i.

Fukt flisene godt før de legges i limet (Dypp dem i et rent vannbad i 10 sekunder). Flisene skal ikke være dryppende våte eller støvete og tørre. Ta gjerne “slakteprøve” – vipp opp en flis og sjekk heften mellom flis og underlaget. Den skal synes på begge flatene.

Bruk en grovtannet sparkel kam (10-12 mm) til å påføre limet. Sørg for at limet dekker 100%, da unngår du luftlommer som kan føre til at flisene løsner. Ikke benytt gummihammer, kun håndkraft ved legging. Søler man flislim på flisene tørk dette bort så snart som mulig.

3.

Tips.
Legger du flisene på gulv uten varmekabler anbefaler vi 2 millimeter fug. På varmekabler anbefaler vi 3-4 mm fug. Flisene kuttes best med en vannkjølt fliskutter eller en vinkelsliper. Vent ca 6 uker med å slå på varmen i gulvet!


Ved nye gulv hvor varmekabler ikke har vært benyttet tidligere, anbefaler vi å sette på varmen i gulvet noen dager i forkant. Steng så av varmen i 24 timer før flislegging. Vi anbefaler fleksible flislim for naturstein og sement (S2). Gjerne i kombinasjon med en avspenningsmembran for best resultat. 

4.

Tørk gulvet med rent vann – ikke såpe, og vent med videre behandling til flisene er helt tørre. For beste resultatet anbefaler vi å vaske flisene med Fila Cleaner (blandes 1:30), tørk deretter av med rent vann. Flislimet bør tørke ca 24 timer.

Alle våre fliser er impregnert to ganger fra fabrikk. Vi anbefaler at man tillegg impregnerer flisene en gang til før fuging med Fila PRW200. Dette er strengt tatt ikke nødvendig hvis du fuger 1-2 m2 av gangen og vasker bort overflødig fug fra flisene med en gang i henhold til beskrivelsen lengre nede.

Hvis du bruker fliser på et bad, anbefaler vi en keramisk (brent) flis i dusjen, for eksempel en mosaikkflis. Hvis du har dusjkabinett eller badekar, kan du bruke «Historiske fliser» på hele gulvet. Ønsker du likevel fliser i dusjen, anbefaler vi at du vedlikehold impregnerer dette i henhold til «vann testen»:

«Legg en vanndråpe på gulvet og den skal perle seg på overflaten, ikke trekke ned i flisen. Tørk av vannet etter noen minutter, der skal det ikke være synlig fukt».

5.

Velg en sementbasert fugemasse, offhwite eller lysegrå farge. NB. Sorte fuger/ Mørke fuger kan sverte og anbefales ikke, unngå nano og epoxybaserte fugemasser.

6.

Fukt fugene lett med en svamp og fug et lite område av gangen. Les blandingsforholdet på pakningen nøye. Press fugemassen helt ned til bunnen av fugesprekken og dra fugespaden begge veier på toppen. Fjern overflødig masse med gummiskrape.

7.

Fug ca 1 kvm av gangen og vask av overflødig fug med rent vann før du går videre. Bytt vann ofte.

Tips.
Vask/rens gulvet til slutt med f.eks. Fila PS87 blandet 1:5 med vann (vannet bør være ca 30 grader), bruk en hvit skurepad til å vaske med. Fjern alle såperester med en lofri klut sammen med vann.

Fliser til vegg?
Lim opp flisene med Tech7 eller tilsvarende byggelim, eller flislim. Velg 2-3 mm fug og impregner med Fila MP90 Xtreme (les under). Fug som beskrevet over. Bak komfyren kan du benytte en glassplate for enklere renhold. Husk å forsegle toppen av glassplaten med silikon slik at rusk ikke faller ned i mellom glass og fliser.

8.

Når Historiske fliser er ferdig lagt, påfører du gulvet 1 -2 strøk med Fila MP90 (vannbasert). På gulv med mye trafikk, anbefaler vi 2-3 strøk. Fila MP90 stryker du gjevne over og venter ca. 10 minutter, dypp så en mikrofiberduk i Fila MP90 og gni/poler overflaten til en homogen overflate der impregneringen har absorbert jevnt.

Fjern alltid eventuell overskytende veske som ikke har absorbert.

Foretrekker du god gammeldags løsningsbasert impregnering til ekstra mye trafikk, anbefaler 2-3 strøk med Akemi Anti-Flekk Nano. Les instruksjonen på produktet nøye før du går i gang. Kan også finne her: http://www.s-tandberg.no/c-106-Anti-flekk-nano.aspx

Du kan se en video av hvordan dette påføres her  (lenke til YouTube)

La det tørke over natten.

Tips.

Gjerne benytt vanntesten neste dag til å finne ut om flisene har fått nok impregnering: «En vanndråpe skal perle seg på overflaten, ikke trekke ned i flisen. Tørk av vannet etter noen minutter, der skal det være minimalt med synlig fukt». Forbruk av impregneringen til ca 10 – 20 kvm, tilsvarer ca 1 liter.

9.

Om man ønsker det kan flisene påføres et toppsjikt med voks i tørre rom. Voksen vil legge seg som en hinne på toppen som beskytter enda mer. Mest brukt voks er Filamatt (matt overflate) eller Filasatin (silkematt overflate). Voksen påføres gulvet med en fleece  mop eller lignende i et tynt strøk. Tørketid ca 1 time.

Tips.

Hvis du velger å vokse gulvet, bør dette opprettholdes etter ca. 3 – 5 måneder, avhengig av bruk. Alternativt, tilfør en kork med voks med Fila Cleaner (anbefalt vaskemiddel) i vannet hver gang du vasker gulvet – dette vil hjelpe voksen til å forbli jevnt.

10.

Rengjøring og vedlikehold.

Vi anbefaler rengjøring av Historiske Fliser med Ph-nøytralt vaskemiddel, gjerne Fila Cleaner (blandingsforhold 1: 200).

Problemløser.

Håndlaget sementfliser har en mattabsorberende overflate som ikke kan holdes helt fri for smuss og skitt. Med tiden vil Historiske Fliser få naturlig bruksslitasje og patina. Dette gjør det vakkert og levende i forhold til tradisjonelle keramiske fliser. Hvis du oppdager uønskede flekker, som ikke kan fjernes med vanlig rengjøringsmiddel, kan du prøve å rengjøre flisene med SR / 95 – en flekkfjerner for alle organiske og fargede flekker. Hjelper ikke dette, bruke fint vannslipepapir (200 – 300 korn) i kombinasjon med Fila PS87 og vann for å slipe bort flekken. Deretter legges ny impregnering på det rensede området.

 

Søler du rødvin, kaffe, sitron, blåbær, olivenolje og lignende, må dette fjernes så snart som mulig for å unngå flekker. Dette gjelder for alle typer sementfliser.

Vasketips fra Henrik
Vi la Historiske fliser for snart to år tilbake. Flisene ble grundig impregnert og det ble tilført 3 – 4 lag med Fila Satin etter fuging. Uten at dette blir eksakt vitenskap mener vi det beste resultat får vi ved jevnlig vask; blandings forhold Fila Cleaner (vaskemiddel) og Fila Satin(voks) – 2 korker av hver. Det lukter rent og beskytter samtidig, og det etterlater over tid en fin voks-overflate som bare blir sterkere og sterkere med tiden.

I ettertid har vi vært nøye med å fjerne flekkene med en gang som f.eks blåbær, rødvin osv. Siden har det ikke vært noen problem.

«Du verden hvor flott gulvet dere har valgt» – er en gjennomgående kommentar fra venner og kjente, vi har faktisk enda til gode å ha noen på besøk som ikke har kommentert gulvene positivt 🙂

 

Flekktips fra Linn
Hei! Eg er så glad i dei nydelige flisene mine frå dykk. Eg har eit tips eg gjerne vil dele – eg fekk nokre flekker ( rødvin ) som vart stygge og blå, eg såg dei ikkje før det hadde trekt godt inn. Mr Muscle keramikkrens til koketopp tok dei med ein gong! Bittelitt på ein fuktig klut. Mvh Linn

Viktig!
Alle våre fliser er håndlaget, derfor må alle krav om feil angående farge, design, kvalitet eller kvantitet rettes til oss før installasjonen. Sjekk derfor hver flis nøye før legging. Ved retur må dette gjøres i originalemballasjen innen 60 dager etter mottar fliser og vil bli krediterer først etter varene er tilbake på vårt lager. Kunde er ansvarlig for frakt. Ingen krav vil bli akseptert etter installasjon.

Overstående legganvisning er ingen garanti, men en veiledning. Les alltid produsentens (av behandlings preperatene) beskrivelse nøye! Historiske AS er ikke ansvarlig for eventuelle håndverksfeil som blir gjort under og etter legging.

 

Skader/reklamasjon

Historiske AS har ingen ansvar for lagt flis, uavhengig av anbefalinger gitt i leggeanvisning. Dette gjelder også evt skader som oppstår på flisene ved bruk. Reklamasjon gjelder kun på åpenbare produksjonsfeil i flisen.

Reklamasjon vedr. impregnering skal rettes til produsenten/importøren av impregneringen.

Ved feil installasjon kan det forekomme hårstråriss grunnet spenninger fra underlaget. Dette påvirker ikke kvaliteten på flisen og er derfor ikke reklamasjonsgrunn. Ingen krav vil bli akseptert etter installasjon. Historiske AS vil aldri påta seg ansvar for håndverkfeil ved legging og kan ikke akseptere reklamasjoner gitt senere enn 48t etter mottatt produkt.

Viktig: Alle våre fliser er håndlaget, derfor må alle krav om feil angående farge, design, kvalitet eller kvantitet rettes til oss før installasjonen. Sjekk derfor hver flis nøye før legging. Ved retur vedrørende reklamasjon, må dette gjøres i originalemballasjen innen 60 dager etter mottar fliser og vil bli kreditert først etter varene er tilbake på vårt lager og kontrollert. Kunde er ansvarlig for frakt. Ved feil installasjon kan det forekomme hårstråriss/krakelering grunnet spenninger fra underlaget. Dette påvirker ikke kvaliteten på flisen og er derfor ikke reklamasjonsgrunn. Ingen krav vil bli akseptert etter installasjon.

 

Oppdaterer…
  • Du har ingen produkter i handlekurven.