Leggeanvisning

100% håndverk

Historiske fliser er 100% håndlaget. Et unikt og autentisk produkt laget av de dyktigste fagfolkene i verden. Flisene lages uten oppvarming, og ingrediensene som benyttes er miljøvennlige og bærekraftige. Et tegn på en håndlaget flis er ørsmå avvik i farge og tykkelse mellom flisene. Dette er normalt og gir Historiske fliser sin unike og vakre karakter.

1.

Sørg først for at underlaget er stabilt og rent på et «dødt» underlag.  Du bør beregne 1,5 til 2 ganger vanlig forbruk av fliselim i forhold til vanlige fliser for å kunne justere eventuelle høydeforskjeller mellom flisene (ca 3 kg pr kvm). Vi anbefaler fliselim som hefter godt til betong.

2.

Historiske fliser bør være tempererte, dvs. samme temp som rommet det skal legge i.

Fukt flisene godt før de legges i limet (Dypp dem i et rent vannbad i 10 sekunder). Flisene skal ikke være dryppende våte eller støvete og tørre. Ta gjerne “slakteprøve” – vipp opp en flis og sjekk heften mellom flis og underlaget. Den skal synes på begge flatene.

Bruk en grovtannet sparkel kam (10-12 mm) til å påføre limet. Sørg for at limet dekker 100%, da unngår du luftlommer som kan føre til at flisene løsner. Ikke benytt gummihammer, kun håndkraft ved legging. Søler man flislim på flisene tørk dette bort så snart som mulig.

3.

Tips.
Legger du flisene på gulv uten varmekabler anbefaler vi 2 millimeter fug. På varmekabler anbefaler vi 3-4 mm fug. Flisene kuttes best med en vannkjølt fliskutter eller en vinkelsliper. Vent ca 6 uker med å slå på varmen i gulvet!


Ved nye gulv hvor varmekabler ikke har vært benyttet tidligere, anbefaler vi å sette på varmen i gulvet noen dager i forkant. Steng så av varmen i 24 timer før flislegging. Vi anbefaler fleksible flislim for naturstein og sement (C2 TE S2). Gjerne i kombinasjon med en avspenningsmembran for best resultat. 

4.

Tørk gulvet med rent vann – ikke såpe, og vent med videre behandling til flisene er helt tørre. For beste resultatet anbefaler vi å vaske flisene med Fila Cleaner (blandes 1:30), tørk deretter av med rent vann. Flislimet bør tørke ca 24 timer.

Alle våre fliser er impregnert to ganger fra fabrikk. Vi anbefaler at man tillegg impregnerer flisene en gang til før fuging med Fila Hydrarep (alternativt Akemi Anti-Flekk Nano) og to til tre ganger etter med Fila Fob (alternativt Akemi Anti-Flekk Nano). Velger du en av våre Terrazzo modeller trenger du bare ta et strøk før og ett etter fuging.

Skal du ha flisene på badet anbefaler vi en keramisk (brent) flis i dusjsonen, gjerne en mosaikk flis. Benytter du dusjkabinett eller badekar kan du ha flisene på hele gulvet.
* Noen av våre gamle modeller som bygger 16 mm tykkelse er bare impregnert 1 gang.

5.

Velg en god gammeldags sementbasert fug, offhwite eller lysegrå farge. Ikke mørk fug, den kan smitte farge på flisene! Epoxcy-fug og to-komponente fug, samt fug med tilsetningstoffer som nano-fug, ville vi også prøve å unngå.

6.

Det kan være en fordel å fukte fugene først, men ikke la det ligge flytende vann i sprekken. Press fugemassen helt ned til bunnen av fugesprekken og dra fugespaden begge veier på toppen. Fjern overflødig masse med gummiskrape.

7.

Fug ca 1 kvm av gangen og vask av overflødig fug med rent vann før du går videre. Bytt vann ofte.

Tips.
Vask/rens gulvet til slutt med f.eks. Fila PS87 blandet 1:5 med vann (vannet bør være ca 30 grader), bruk en hvit skurepad til å vaske med. Fjern alle såperester med en lofri klut sammen med vann.

Fliser til vegg?
Lim opp flisene med Tech7, velg 2-3 mm fug og impregner med Fila Fob (les under). Fug som beskrevet over. Bak komfyren kan du benytte en glassplate for enklere renhold. Husk å forsegle toppen av glassplaten med silikon slik at rusk ikke faller ned i mellom glass og fliser.

8.

Når Historiske fliser er ferdig lagt, påfører du gulvet 1 strøk med FilaFila Hydrorep før fuging (alternativt Akemi Anti-Flekk Nano) og 2-3 strøk med Fila Fob impregnering (alternativt Akemi Anti-Flekk Nano).

La flisene tørke over natten mellom strøkene. Tørk opp overflødig impregnering som ikke trekker inn. La hvert strøk tørke over natten før nytt strøk med impregnering påføres.

Tips.
Gjerne benytt vanntesten for å finne ut om flisene har fått nok impregnering: «En vanndråpe skal perle seg på overflaten, ikke trekke ned i flisen. Tørk av vannet etter noen minutter, der skal det være minimalt med synlig fukt».

9.

Om man ønsker det kan flisene påføres et toppsjikt med voks i tørre rom. Voksen vil legge seg som en hinne på toppen som beskytter enda mer. Mest brukt voks er Filamatt (matt overflate), Filasatin (silkematt overflate) eller Fila Jet (high gloss). Voksen påføres gulvet med en fleecemop eller lignende i et tynt strøk. Tørketid ca 1 time.

Tips.
Velger du å vokse gulvet bør dette vedlikeholdes etter ca 3-5 mnd avhengig av bruk. Alternativt tilføre en kork med voks en gang i blant i vaskevannet.

10.

Rengjøring og vedlikehold.

Vi anbefaler rengjøring av Historiske fliser med et Ph nøytralt vaskemiddel, gjerne Fila Cleaner (blandet ut 1:30).

Problemløser.

Håndlagde sementfliser har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes helt fri for smuss og skitt. Historiske fliser vil med årene få en naturlig bruksslitasje og patina. Det er dette som gjør dem vakre og levende sammenlignet med tradisjonelle brente fliser. Skulle du likevel få stygge flekker og skitt som ikke går bort med vanlig vaskemiddel, kan du først prøve å vaske med Jif skurekrem. Hjelper ikke dette, bruke fint vannslipepapir (200 – 300 korn) i kombinasjon med Fila PS87 og vann for å slipe bort flekken. Deretter legges ny impregnering på det rensede området.

 

Søler du rødvin, kaffe, sitron, blåbær, olivenolje og lignende, må dette fjernes så snart som mulig for å unngå flekker. Dette gjelder for alle typer sementfliser.

Vasketips fra Henrik
Vi la Historiske fliser for snart to år tilbake. Flisene ble grundig impregnert og det ble tilført 3 – 4 lag med Fila Satin etter fuging. Uten at dette blir eksakt vitenskap mener vi det beste resultat får vi ved jevnlig vask; blandings forhold Fila Cleaner (vaskemiddel) og Fila Satin(voks) – 2 korker av hver. Det lukter rent og beskytter samtidig, og det etterlater over tid en fin voks-overflate som bare blir sterkere og sterkere med tiden.

I ettertid har vi vært nøye med å fjerne flekkene med en gang som f.eks blåbær, rødvin osv. Siden har det ikke vært noen problem.

«Du verden hvor flott gulvet dere har valgt» – er en gjennomgående kommentar fra venner og kjente, vi har faktisk enda til gode å ha noen på besøk som ikke har kommentert gulvene positivt 🙂

 

Flekktips fra Linn
Hei! Eg er så glad i dei nydelige flisene mine frå dykk. Eg har eit tips eg gjerne vil dele – eg fekk nokre flekker ( rødvin ) som vart stygge og blå, eg såg dei ikkje før det hadde trekt godt inn. Mr Muscle keramikkrens til koketopp tok dei med ein gong! Bittelitt på ein fuktig klut. Mvh Linn

Viktig!
Alle våre fliser er håndlaget, derfor må alle krav om feil angående farge, design, kvalitet eller kvantitet rettes til oss før installasjonen. Sjekk derfor hver flis nøye før legging. Ved retur må dette gjøres i originalemballasjen innen 60 dager etter mottar fliser og vil bli krediterer først etter varene er tilbake på vårt lager. Kunde er ansvarlig for frakt. Ingen krav vil bli akseptert etter installasjon.

Overstående legganvisning er ingen garanti, men en veiledning. Les alltid produsentens (av behandlings preperatene) beskrivelse nøye! Historiske AS er ikke ansvarlig for eventuelle håndverksfeil som blir gjort under og etter legging.

 

Skader/reklamasjon

Historiske AS har ingen ansvar for lagt flis, uavhengig av anbefalinger gitt i leggeanvisning. Dette gjelder også evt skader som oppstår på flisene ved bruk. Reklamasjon gjelder kun på åpenbare produksjonsfeil i flisen.

Reklamasjon vedr. impregnering skal rettes til produsenten/importøren av impregneringen.

Historiske AS vil aldri påta seg ansvar for håndverkfeil ved legging.

Historiske AS kan ikke akseptere reklamasjoner gitt senere enn 48t etter mottatt produkt, og 60 dager etter legging.

 

Oppdaterer…
  • Du har ingen produkter i handlekurven.