Vi følger familien Hails Gjelstens oppussing

Vi følger familien Hails Gjelstens oppussing

I naturskjønne Jostedal bor familien Hails Gjelsten – Sarah, Bjørn og Francis. De bor i et midtpipehus som er typisk for området. Huset ble bygget i 1931 og har krevd mye oppussing siden familien kjøpte det i 2010. Nå er det den nye, flotte hallen som står for tur, og valg av fliser ble Terrazzo T-41 Lucca.


Huset før og nå

Sarah skriver: «Historien til huset kjenner vi en del til. De som bygde huset, var brødre og bodde her fast. De var snekkere som bygde flere hus og støl i området. Snekkerverkstedet er fortsatt en del av eiendommen i dag. I fjor sommer la vi et nytt tak og bygd et nytt inngangsparti med et arbeidsrom oppe. Den gamle inngangen hadde en bred trapp og to dører.Gangen før oppussing

Sand og stein under det gamle gulvet i gangen

Gulvet var lagt med en fargerik linoleum i rød og brun. Vi fjernet dette, tok opp gulvet, gravde ut rommet under gulvet som var fylt med sand og stein (se bilde) for så å legge isolasjon og et betonggulv. Delen av dalen der vi bor heter «Elvøy», og som navnet antyder ligger det ved en elv, Jostedøla. Jostedøla er en breelv, og masse fra elven bestående av stein og sand var en tilgjengelig og nyttig fyllmasse i gamle dager.

Det lokale klimaet i Jostedal er naturligvis påvirket av breen – og kaldt. Grunnen til at vi fjernet den gamle inngangen og bygde nytt var for å få bedre rom til uteklær og støvler, siden vi er en aktiv friluftslivfamilie, men mest fordi om vinteren kunne det være så kaldt at kattematen frøs til og rim dannet seg på innsiden av vinduene!

Den nye utetrappen til huset er ikke bygd ennå; dette vil vi ta når snøen har smeltet, og vil bli bygd i granitt. Innvendig har vi åpnet opp mellom det nye inngangspartiet og trapperom, slik at de nå går i ett. Vi er klare for flislegging. Gulvet i hoveddelen av inngangspartiet er ca.14 kvm og under trappen er det ca. 6 kvm.


Gulvet i gangen er klar for flislegging.

Vi har malt veggene i fargene Exhale og Hvit pepper fra Jotun. Inngangsdøren har vi tegnet selv og fått laget hos Trevaren AS i Lærdal. Den er også malt i fargen Exhale. Trappene som fra før er lagt med rød linoleum har vi tenkt å legge om i tre eller male i en farge som vil passe gulvflisene. Inngangen er på den nordlige siden av huset.

 

10. april

Vi har fått flisene! De ble levert av Ramberg transport til Transferd-terminalen på Kaupanger på onsdag. Da deres bil var full, fikk vi avtale at Bjørn kunne hente dem selv med tilhenger. Da fikk vi dem i Elvøy samme dagen.
Det var kvalitetsfliser, om vekten har noe å si. Da vi hadde båret dem i hus, fikk vi åpne en eske og tok ut den første flisen. Oppfatningen stemte. De var nydelige! Til og med var lille Francis ivrig med å få sette dem sammen.

13. april

Vi startet på flislegging i dag. Med god planlegging og godt teamwork går det bra. Vi følger leggeanvisningen til punkt og prikke. Allerede nå begynner gulvet å se vakkert ut.

 

24. april
Slik ser gulvet ut så langt. Halvparten av arealet er nå lagt med fliser som er klare for impregnering. Så snart vi får tak i rett fugemasse kan vi komme i gang med fuging.

12. mai
Vi har nå fått lagt alle flisene og er klar for impregnering og fuging!
Det tok litt tid med å tilpasse leggemønster slik at vi unngikk mye kapping av flisene. I gamle hus er det få rette vinkler.

Vi brukte også god tid med legging under trappa. Heldigvis med Bjørns kunnskap om tauteknikk, fikk vi til en god løsning. Han heiste rett og slett trappen med stropper og la flisene innunder.

Når flisene er så fine, vil vi ikke skjemme dem med å bruke feil fugemassefarge. Vi har lett godt på nett og hos lokale leverandører. Vi fikk tak i og prøvde ulike farger – lys grå, hvit og «jasmine», men fargen som vi har landet på er kremfarget og heter «pergamon».

Oppdaterer…
  • Du har ingen produkter i handlekurven.