Huset før og nå
Sarah skriver: «Historien til huset kjenner vi en del til. De som bygde huset, var brødre og bodde her fast. De var snekkere som bygde flere hus og støl i området. Snekkerverkstedet er fortsatt en del av eiendommen i dag. I fjor sommer la vi et nytt tak og bygd et nytt inngangsparti med et arbeidsrom oppe. Den gamle inngangen hadde en bred trapp og to dører.
Gulvet var lagt med en fargerik linoleum i rød og brun. Vi fjernet dette, tok opp gulvet, gravde ut rommet under gulvet som var fylt med sand og stein (se bilde) for så å legge isolasjon og et betonggulv. Delen av dalen der vi bor heter «Elvøy», og som navnet antyder ligger det ved en elv, Jostedøla. Jostedøla er en breelv, og masse fra elven bestående av stein og sand var en tilgjengelig og nyttig fyllmasse i gamle dager.
Det lokale klimaet i Jostedal er naturligvis påvirket av breen – og kaldt. Grunnen til at vi fjernet den gamle inngangen og bygde nytt var for å få bedre rom til uteklær og støvler, siden vi er en aktiv friluftslivfamilie, men mest fordi om vinteren kunne det være så kaldt at kattematen frøs til og rim dannet seg på innsiden av vinduene!
Den nye utetrappen til huset er ikke bygd ennå; dette vil vi ta når snøen har smeltet, og vil bli bygd i granitt. Innvendig har vi åpnet opp mellom det nye inngangspartiet og trapperom, slik at de nå går i ett. Vi er klare for flislegging. Gulvet i hoveddelen av inngangspartiet er ca.14 kvm og under trappen er det ca. 6 kvm.
Vi har malt veggene i fargene Exhale og Hvit pepper fra Jotun. Inngangsdøren har vi tegnet selv og fått laget hos Trevaren AS i Lærdal. Den er også malt i fargen Exhale. Trappene som fra før er lagt med rød linoleum har vi tenkt å legge om i tre eller male i en farge som vil passe gulvflisene. Inngangen er på den nordlige siden av huset.
10. april
13. april
Vi startet på flislegging i dag. Med god planlegging og godt teamwork går det bra. Vi følger leggeanvisningen til punkt og prikke. Allerede nå begynner gulvet å se vakkert ut.
24. april
Slik ser gulvet ut så langt. Halvparten av arealet er nå lagt med fliser som er klare for impregnering. Så snart vi får tak i rett fugemasse kan vi komme i gang med fuging.
Vi brukte også god tid med legging under trappa. Heldigvis med Bjørns kunnskap om tauteknikk, fikk vi til en god løsning. Han heiste rett og slett trappen med stropper og la flisene innunder.
Når flisene er så fine, vil vi ikke skjemme dem med å bruke feil fugemassefarge. Vi har lett godt på nett og hos lokale leverandører. Vi fikk tak i og prøvde ulike farger – lys grå, hvit og «jasmine», men fargen som vi har landet på er kremfarget og heter «pergamon».